torsdag 25. juli 2013

Så vakker!

Den historiske rosen Celsiana - ingen roser ifjor, men vel verdt å vente på :) Den frøs overhodet ikke tilbake selv som nyplantet denne harde vinteren.

Det høstes!


Nå om dagen høster vi masse av vårens sådd; squash og agurker spesielt, i tillegg til diverse salat og grønnkål. Må si jeg ble overrasket over størrelsen på squashen - og denne er langt ifra den største vi har fått!!! Vi har gul og grønn squash, begge smaker helt supert.

Agurkene er av typen spacemaster80 og en type slangeagurk vi fikk fra Ann-Kristin, gøy med flere sorter! Favoritten er nok spacemasteren, den er ikke bitter i skallet.

Vi venter på tomater (masse kart) og paprika (nettopp kommet kart, masse blomster). Chilien har begynt å blomstre, og det gjør også auberginenen. Angivelig skal aubergine være vanskelig å få til, spent på om det blir frukt ut av det - det ser i hvertfall lovende ut!

Ellers har jeg en liste over hva vi skal gjøre annerledes til neste år (må skrive det opp så det ikke går i glemmeboken):
Ordne til større grønnsakshage
Så paprika, aubergine, chili, blodbeger, spanske margeritter, petunia i januar!
Tomater kan sås i midten/slutten av februar - og vi må huske å ta tyvene på tomatplantene! Så georginer også nå.
Agurk kan sås i slutten av mars sammen med det meste annet unntatt squash som skal sås sent - begynnelsen av mai.

Malva er veldig vakker - lav spiringsprosent... Så i to omganger, en i mars og en i mai. Biene elsker den - god i drivhusåpningen!
Valmuene er veldig vakre - flere rundt omkring?
Bestille peoner fra Kina?
Bestille liljer fra England?
Må sette løk av diverse slag til høsten - kjøpe noen artige tulipanvarianter, svarte, frynsete, fylte
Ta vare på georgineknollene, og så masse georginer!
Mange planter på vinteroppbevares - oliven, japanlønn (den trenger egentlig ikke det, men har ikke noe sted å bo ennå), stiklingsrosene, asparges. Ta vare på millefleur og petunia også - ta stiklinger på våren? Eller ta stiklinger til høsten og bare ta vare på disse?
Så akeleier og plante de staudene jeg sådde i vinter. Ta frø fortløpende.
Snekre en stor dobbelkasse til for flere squashplanter. Snekre en stor kasse til sørveggen på garasjen? Tenker to sorter druer og kanskje artisjokker under vinduet i mellom druerankene?
Vurdere flere tomatsorter, spesielt frilands.
Så med jevne mellomrom! Vårløk hver 14. dag, samme med spinat. Salat og grønnkål også hyppig. Grønnkål i egne bed med fiberduk (blir spist opp av kålmøll)
Til neste sommer skal vi ha:
- fungerende varm og kaldkompost
- gjerde og port
- trygg mur rundt gårdsplassen
- frukttrær, bærbusker, rabarbara og laupstikke i frukthagen
- plante resterende rosehekk og rosebue inn til frukthagen - NB! Få tak i rosen Venusta pendula.
- Snekre rosebue inn til den øvre hagen. Plante ny klatrerose på den ene siden (hvit? Kanskje climbing Sneewittchen?)
- Flytte riddersporene i sørveggen, der er det for tørt og de tåler det ikke! Plante mer tørketålende planter her og legge ut blodmel slik at rådyra ikke tar rosene mine. Sikre espaljeret til New Down.
- Fylle opp i staudebedene. Målet er å få det så tett at det skal minimalt med luking til :)

Messingbalje


Jeg har i lengere tid hatt lyst på en sinkbalje til å ha utenfor inngangsdøra. En lørdags formiddag var jeg en tur i gamlebyen og der har de loppemarked fast på lørdager. Et par baljer i messing/kobber stod ved et bord og ropte "kjøp meg, kjøp meg". Jeg var bare helt nødt ;)

Var på Bauhaus noen dager senere og kjøpte med chrysantemum som jeg tenkte ville passe fint i baljen. På rema1000 kjøpte jeg de lilla plantene, husker ikke engang hva de het jeg... Men riktig så koselig ble det :)

Uteplassen!

Da vi kjøpte huset vårt i fjor sommer (juni) var det allerede en uteplass her, men den var ganske så uferdig. Blandt annet holdt veggen på trappen opp til hagen på å ramle ut (skikkelig skummelt med tanke på smågutter som er ute å leker...). I våres så plattingen slik ut etter at Prabhu hadde murt opp trappen: 



Fra hagen


Murearbeid in progress :)

I full gang med reisverk til leveggen

Her har lecaveggen blitt pusset og slemmet med lys grå murpuss
Leveggen begynner å ta form :)

Ikke helt ferdig, men pynten har kommet frem!
 Og dermed kommer bilder av det ferdige resultatet :) Bildene er tatt på kvelden like før det har blitt mørkt. Vi koser oss med lys, pledd og terassevarmer og har sittet ute til langt ut på natten flere ganger :) Hvem trenger vel å dra til syden???! Forresten er leveggen "dobbel" så rett forfra ser den tett ut. Her er en del av bildene tatt på skrå slik at man ser igjennom den. Det blåser en del fra sør her, og det skulle derfor være lurt med en levegg som vinden kunne blåse litt gjennom i forhold til stødighet på leveggen. Må si meg fornøyd med designen :) Ellers er det plantet en pipeholurt som skal få klatre på toppen av minipergolaen samt prydvikke (morning glory) og cosmos på kanten - sammen med diverse urter (oregano, timian, persille, mynte, estragon, rosmarin og sitronmelisse) som står på innsiden av bambusespaljeret.